Medisch Pedagogisch Zorgverlener Berry

Actueel

Berry Geurts is medisch pedagogisch zorgverlener in Maasziekenhuis Pantein in het Brabantse Boxmeer. Al ruim 20 jaar werken Maasziekenhuis Pantein en Stichting Opkikker nauw samen en hebben veel patiënten -en hun broers, zussen en ouders- een Opkikkerdag mogen ervaren. Hoog tijd om meer te weten te komen over deze bijzondere samenwerking.

 

Hoe gaat het aanmelden van een gezin bij jullie in zijn werk?
“Op het moment dat wij van Stichting Opkikker een nieuwe uitnodiging voor de komende Opkikkerdagen krijgen, gaan wij met het team samen kijken welke gezinnen een ‘opkikker’ kunnen gebruiken. Wij werken altijd met een klein team, waaronder kinderartsen, verpleegkundigen, medisch pedagogisch zorgverleners en de behandelend-specialisten. Tijdens ons werk observeren wij de gezinnen continu. Ik kijk altijd naar signalen die aanwijzen dat een gezin het op dat moment moeilijk heeft. Dan ga ik meteen denken: ‘Hoe kunnen wij van extra betekenis zijn voor dat gezin?’. Een Opkikkerdag is dan een fijne afleiding. We geven de gezinnen dan de mogelijkheid om even weg te zijn van alles, weg van het ziek zijn.”

 

Hoe reageren gezinnen op hun Opkikkerdag?
“Een kinderarts zei laatst: ‘Alle gezinnen zijn unaniem enthousiast over hun Opkikkerdag!’. Dat zie ik ook. Als wij de gezinnen na een Opkikkerdag weer zien, zijn ze er nog helemaal vol van. Ze vertellen dan uitgebreid over wat zij allemaal hebben meegemaakt. Het is geen momentopname, het werkt langer door. De positieve energie die gezinnen krijgen van een Opkikkerdag, daar blijven ze lang profijt van hebben. Ik merk het doordat de Opkikkerdag nog regelmatig ter sprake komt. Ook worden bijna alle kinderen ambassadeur van de stichting, dus als bijvoorbeeld de Ambassadeursdagen zijn geweest, vertellen ze weer breeduit over wat ze daar hebben meegemaakt.

Ik vind Stichting Opkikker een hele bijzondere organisatie. Vaak denken mensen: ‘Een Opkikkerdag is gewoon een dagje uit’. Maar dat is het echt niet: het is zoveel meer dan dat.

Merk je dat een Opkikkerdag nog een langere tijd impact op het gezin heeft?
“Ja, zeker. Op verschillende manieren. Zo komen er helaas ook kindjes te overlijden die bij ons in behandeling zijn. Ik heb regelmatig meegemaakt dat er tijdens een uitvaart foto’s van de Opkikkerdag worden getoond. Die foto’s maken dan zó zichtbaar hoe belangrijk een Opkikkerdag is. Een dag die zij zo bewust samen als gezin beleven, dat zegt meer dan genoeg. Het blijft niet bij die ene Opkikkerdag. De herinneringen en foto’s zijn voor altijd.”

 

Wat is in jouw ogen de meerwaarde van Stichting Opkikker?
“Bij Stichting Opkikker mag iedereen zichzelf zijn. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten, dat is echt geweldig. Dat wij -vanuit het ziekenhuis- gezinnen deze extra ondersteuning kunnen aanbieden, is echt erg fijn. De gezinnen zijn een hele dag met elkaar. Ze mogen álles loslaten en hoeven alleen maar te genieten. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is dat Stichting Opkikker zich richt op het héle gezin en niet alleen op het zieke kind. Mensen vergeten vaak dat -als er een kind chronisch ziek is- eigenlijk dat hele gezin een beetje ziek is. Tijdens een Opkikkerdag wordt er aan ieder gezinslid apart gedacht. Hoe prachtig kan het zijn?”

 

Heb je zelf ook al eens een Opkikkerdag van dichtbij meegemaakt? 
“Een paar jaar geleden ben ik met een kinderarts en een kinderdiabetes verpleegkundige naar een Opkikkerdag geweest. Wij waren alle drie ontzettend onder de indruk. Die dag hebben wij aan de levenden lijve ondervonden hoe fijn een Opkikkerdag is. Hoe Stichting Opkikker zich verplaatst in de (zieke) kinderen, in hun sterktes. Dat is namelijk vaak juist niet zo. Normaal gesproken ligt de focus altijd op de ziekte of de beperking van het zieke kind. Tijdens een Opkikkerdag is dit niet het geval en dat is ook voor de ouders zo fijn en belangrijk. Zij kunnen na een Opkikkerdag echt tegen mij zeggen dat hun kinderen dingen hebben gedaan, die zij nooit hadden verwacht. Dat is op zich al een hele ervaring.”