Mobieltjesactie

Al sinds 1995 houden we onze eigen broek op zonder overheidssubsidie. Dat betekent dat Stichting Opkikker 100% afhankelijk is van donaties, sponsors en wervingsacties die door en voor ons worden georganiseerd. Wil jij in actie komen voor Opkikker? Gaaf! Op deze pagina lees je meer over onze mobieltjesactie.

Inzamelen oude mobieltjes en tablets

Help mee om oude mobieltjes en tablets in te zamelen voor Opkikker! Ze worden goed gerecycled door Eeko én wij ontvangen voor ieder toestel een vergoeding! Dankzij de inzet van enthousiaste inzamelaars hebben we de afgelopen jaren al meer dan 800.000 mobiele telefoons ingezameld. De doelstelling voor 2023 is 100.000 telefoons! Help je mee? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt.

Inzameldoos maken of aanvragen

Voor het inzamelen van mobieltjes is het natuurlijk wel handig om een doos te hebben. Zo kan je de mobieltjes gemakkelijk bij elkaar bewaren. Maak daarom je eigen inzameldoos voor thuis. Of vraag een doos aan om bij bedrijven en organisaties neer te zetten, zoals het werk van je ouders of op school.

0

Mobieltjes en tablets zijn er tot nu toe ingezameld in 2023!

Doos vol? Lever hem in!

Je kan op drie verschillende manieren de mobieltjes naar ons toesturen. Hieronder leggen we je uit wat de opties zijn.

Ingezamelde mobieltjes opsturen of afgeven

Verstuur je zelf jouw doos mobieltjes naar ons kantoor? Dan kan je zelf beslissen met welke pakketdienst je het pakketje verstuurt en naar welk postkantoor je het pakketje brengt. Daarbij is het voor ons heel fijn als je zelf voor de verzending van het pakket wilt betalen! Zorg er dan voor dat ons adres goed op het pakketje staat:

Stichting Opkikker
Versterkerstraat 3C
1322 AN Almere

Wil je het pakketje liever bij ons afgeven? Dat kan op werkdagen van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 16:00 uur.

Tip: stuur de mobieltjes op in een andere doos dan de inzameldoos. Zo kan je de inzameldoos opnieuw gebruiken! Gebruik bijvoorbeeld een oude schoenendoos of een doos waarin je zelf een pakketje hebt ontvangen. Deze kartonnen dozen zijn ook nog eens veel steviger dan de inzameldozen. En doe je een briefje in de doos met jouw naam erop? Dan weten we wie de mobieltjes ingezameld heeft!

Laten ophalen door DHL

Heb je méér dan 10 mobieltjes verzameld? En ben je slecht ter been of is de DHL-Parcelshop voor jou te ver weg? Dan kan DHL de doos met mobieltjes ook bij jou thuis komen ophalen. Let op: dit brengt extra portokosten voor Stichting Opkikker met zich mee. Doe dit dus niet als je maar een weinig aantal mobieltjes hoeft te verzenden.

Tip: bij referentienummer mag je ook de cijfers van jouw postcode invullen.

Opbrengst voor Stichting Opkikker

Wist je dat de verzendkosten van de mobieltjesdoos worden afgetrokken van de opbrengst van de mobieltjes? Het is daarom voor ons fijn als je ten minste tien mobieltjes naar ons opstuurt. Dan is de opbrengst van de ingezamelde mobieltjes hoog genoeg om de kosten van het toesturen te dekken. Lukt het je niet om meer dan tien mobieltjes te verzamelen. Dan zijn we natuurlijk alsnog harstikke blij met je mobieltje! Stuur ze dan op eigen kosten naar ons op, of zoek een inzamelpunt bij jou in de buurt.

Let op: om extra portokosten voor Stichting Opkikker te voorkomen, is het fijn als je het verzendlabel zelf print.

Mobieltjes inleveren bij een openbaar inzamelpunt

Heb je niet je hele doos vol? Of heb je geen doos maar wel een aantal mobieltjes in huis die je wil inleveren? Je kan deze inleveren bij een van de inzamelpunten van onze partner, Eeko. Alle beetjes helpen!

Let op: lever je jouw mobieltjes en tablets in bij een inleverpunt van Eeko? Dan is het belangrijk dat je deze samen in één tas doet, en daar ook een briefje in doet waar ‘Stichting Opkikker’ op staat. Zo weet Eeko dat de opbrengst van deze toestellen naar ons toe mag.

Veelgestelde vragen

Eeko draagt zorg voor het vernietigen van de data op de toestellen. Toestellen die iOS, Android, Blackberry, Symbian en Windows als besturingssysteem hebben, worden gewiped. Dit gebeurt met een speciale Blancco software. Lees hier meer over de dataverwijdering.

Wanneer een smartphone niet meer ondersteund word door de Blancco software, dan wordt de smartphone vernietigd. Hij wordt dan door de shredder gegooid. De grondstoffen worden vervolgens gescheiden voor hergebruik.

Wil je een partij bedrijfstoestellen laten ophalen? 

Dat kan. Op deze pagina lees je er meer over.

Mobieltjes die helemaal uitgelogd zijn, kunnen voor ons het meeste geld opleveren (namelijk €5 per stuk). Als een mobieltje volledig is uitgelogd, is het namelijk mogelijk om met Blancc Software alle data op het mobieltje te verwijderen.

Het is daarom handig als je je mobiel terugzet naar fabrieksinstellingen. Daarna is het nodig om jouw google-account of iOS account van jouw toestel te verwijderen. En dat ‘Zoek mijn iPhone’ niet meer actief is. Als jouw account nog is ingelogd op het toestel, kunnen we het toestel namelijk niet wipen. Dat betekent dat het toestel niet als “refurbished” toestel gebruikt kan worden. En dat zou zonde zijn!

Zo maak je jouw iPhone klaar voor onze dataverwijdering:

 1. Zet je toestel terug naar fabrieksinstellingen
 2. Daarna: ga naar ‘instellingen’
 3. Tik op je eigen profiel (Apple ID)
 4. Tik op ‘Zoek mijn’
 5. Tik op ‘Zoek mijn iPhone’. Staat het schuifje van ‘Zoek mijn iPhone’ aan? zet deze dan uit
 6. Zoek mijn iPhone is nu uitgeschakeld, jouw toestel is klaar voor de dataverwijdering

Zo maak je jouw android-toestel klaar voor onze dataverwijdering:

 1. Zet je toestel terug naar fabrieksinstellingen
 2. Daarna: ga naar ‘instellingen’
 3. Tik op ‘Cloud en accounts’
 4. Tik op ‘Accounts’
 5. Verwijder al je (e-mail)accounts

Let op: de bovenstaande stappen kunnen per toestel verschillen. Kom je er niet uit? Gebruik dan de zoekfunctie van jouw toestel en zoek naar bijvoorbeeld ‘cloud en accounts’. Dan kom je er vanzelf!

Lukt het om welke reden dan ook niet om het toestel klaar te maken voor dataverwijdering? Dan kunnen we de mobiel nog steeds goed gebruiken! Hij wordt dan gerecycled: alle edelmetalen worden eruit gehaald en doorverkocht. Ook dan krijgen we dus een (kleinere) bijdrage voor de mobiel.

Wij werken samen met Eeko. Zij zorgen voor een milieuvriendelijke verwerking van de ingeleverde materialen. Bruikbare cartridges worden grondig gereinigd en opnieuw gevuld. De gerecyclede cartridges worden vervolgens verkocht aan groothandelaren of detaillisten. Daarna komen ze opnieuw bij de gebruiker in de printer terecht.

Bruikbare toestellen worden kosteloos gewiped; alle data wordt definitief en veilig verwijderd door het gebruik van Blancco software. Vervolgens worden zij gereviseerd. Dit betekent dat alle kapotte en niet goed werkende onderdelen van het toetsel (zoals scherm, cover, batterij, etc.) worden vervangen. Als de telefoon of tablet daarna weer goed werkt en eruitziet als nieuw, wordt deze als ‘refurbished’ verkocht. Let op: hiervoor is het wel nodig dat de toestellen zijn teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Lees hier waarom dat is en hoe je dat doet.

Toestellen die niet meer herbruikbaar zijn, gaan door een zogenaamde shreddingmachine. Het toestel wordt volledig vernietigd en de grondstoffen worden gescheiden voor hergebruik. De edelmetalen, zoals goud, zilver, palladium en platina, worden hierbij apart gehouden en de overige materialen (afval) worden afgevoerd.

Voor ieder ingeleverd toestel krijgt Stichting Opkikker een vergoeding. Deze verschilt tussen de €0,35 en €5,00. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de kwaliteit van het toestel.

Toestellen die iOS, Android, BlackBerry, Symbian of Windows als besturingssysteem hebben, worden gewiped. Is deze dataverwijdering goed gegaan? Dan kunnen de toestellen soms volledig herbruikt worden. Eeko maakt hier dan zogenaamde refurbished mobieltjes van. Deze leveren voor Stichting Opkikker het meeste geld op. soms wel €5 per toestel! Uit oudere of kapotte toestellen worden edelmetalen gehaald, en deze worden doorverkocht. Ook dit levert geld op voor Stichting Opkikker.

Let op: om de toestellen succesvol te kunnen wipen, is het nodig dat de fabrieksinstellingen van het toestel worden teruggezet. Hier lees je waarom dat is en hoe je dat doet.

Het geld dat wordt opgehaald met de mobieltjesactie wordt gebruikt om Opkikkerdagen te organiseren voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Voor deze gezinnen organiseren we een dag vol ontspanning en plezier, zodat zij het ziek zijn, de ziekenhuisbezoeken en nare behandelingen even kunnen vergeten.

Ja, zeker! We zamelen ook tablets in! Deze mogen in dezelfde box als de mobieltjes.

Cartridges kunnen ook ingezameld worden. Deze mogen direct naar Eeko worden gestuurd. Op deze pagina lees je meer over de inzameling van cartridges.

Opladers mogen ook meegestuurd worden. Ook d ingezamelde opladers worden verantwoord gerecycled.

Eeko zamelt alle “datadragers” in, met uitzondering van PC’s. Dus ook handscanners en PDA’s zijn welkom! Elk type toestel is welkom. Het maakt hierbij niet uit in welke staat het toestel verkeert.

Toestellen met iOS, Android, BlackBerry, Symbian of Windows als besturingssysteem kunnen ons wel iets meer geld opleveren. Eeko wipet deze modellen en maakt er dan zogenaamde refurbished mobieltjes van. Deze leveren voor ons het meeste geld op. Uit oudere of kapotte mobiels worden edelmetalen gehaald, en deze worden doorverkocht.

Let op: om de toestellen te kunnen wipen, is het nodig dat de toestellen zijn teruggezet naar fabrieksinstellingen. Hier lees je waarom dat is en hoe je dat doet.

Wij ontvangen voor elk toestel een vergoeding. Het maakt hiervoor niet uit of het toestel het nog doet, of dat het kapot is. Ook de kapotte of beschadigde toestellen zijn dus welkom!

Ieder jaar hebben we tijdens de ambassadeursdagen een groot inleverpunt voor de ingezamelde mobieltjes. Je kan dan al je ingezamelde mobieltjes inleveren, en dan krijg je direct een speldje.

Wil je al eerder de mobiels inleveren? Dan kan je op verschillende manieren de inzameldoos naar ons toe sturen of naar ons toe brengen. We leggen je hier uit wat de opties zijn.

Heb je maar een klein aantal mobieltjes? Dan kan je de mobiels ook in een envelop met bubbelplastic naar ons opsturen. Het adres dat je dan op de envelop mag schrijven is:

Stichting Opkikker
Versterkerstraat 3C
1322 AN Almere

Er zijn verschillende opties van terugsturen:

 • Je kan op onze kosten een retourlabel aanvragen. Dit kan via deze link. Dan breng je de ingezamelde mobieltjes en tablets zelf naar een DHL punt, of laat je de mobieltjes ophalen bij jou thuis.
 • Je kan de mobieltjes ook op eigen kosten naar ons verzenden. Dan kan je de mobieltjes zelf met de reguliere post meesturen. De kosten zijn in dat geval afhankelijk van hoeveel je pakketje weegt en van de pakketdienst die jij uitkiest.

Als je de inzameldoos/-dozen thuis laat afhalen, zijn daar (voor jou) geen kosten aan verbonden. Het kan zijn dat hier wel kosten voor Opkikker aan verbonden zijn. Er zijn twee opties:

 • Laat je de inzameldoos ophalen door DHL? Dan betalen wij voor de portokosten. Let op: om extra portokosten voor Stichting Opkikker te voorkomen, is het fijn als je zelf het verzendlabel uitprint.
  Tip: verstuur de dozen in een andere doos dan de inzameldoos. Dan kan je je inzameldoos blijven gebruiken.
 • Heb je via Eeko een inzamelbox aangevraagd en heb je daar méér dan 20 toestellen in zitten? Dan komt Eeko de inzamelbox gratis bij jou ophalen.

Er zijn twee opties:

 • je kan je dozen afgeven bij een DHL Parcelshop en dan zelf voor de verzendkosten betalen. Je ziet op de website van DHL hoeveel dat kost. Vergeet dan niet om ons adres goed op de doos te zetten.
 • je kan het verzenden van de dozen ook door Stichting Opkikker laten betalen. Dat doe je door bij het afgeven van jouw pakketje, aan te geven dat het een retourzending is naar OPKIKKER of naar nr. 4.813.410.0.

Wij zijn blij met elk mobieltje dat we binnen krijgen. Wel is het goed om even te bedenken hoe je een mobieltje terugstuurt. Je zult begrijpen dat als je een doos terugstuurt met één mobieltje, dat de verzendkosten van het pakket voor Stichting Opkikker hoger liggen dan de opbrengst.

Wil je maar een klein aantal mobiels opsturen? Dan is het fijn als je er zelf voor kan betalen (tip: doe de mobiels in een envelop met bubbeltjesplastic. Dan blijven de verzendkosten laag).

Zitten er meer dan zeven mobieltjes in jouw inzameldoos? Dan kun je deze gewoon via DHL naar ons toesturen.

Denk je méér dan 20 toestellen en/of cartridges in te zamelen? Dan kan je een inzamelbox aanvragen bij onze partner, Eeko. Zij halen de doos ook kosteloos bij jou thuis op. Handig!

Ook met deze mobieltjes zijn we erg blij. De verzendkosten voor Stichting Opkikker zijn alleen te hoog om minder dan 7 mobieltjes tegelijkertijd via DHL op te sturen.

Wil je ons toch graag steunen? Dan zijn er twee mogelijkheden:

 • Wil je de mobieltjes graag per post opsturen? Dan willen we je vriendelijk vragen om deze telefoons voor eigen rekening naar ons op te sturen. Dit kan gewoon in een envelop.
 • Je kan op de website van Eeko kijken of er een inzamelpunt van Eeko bij jou in de buurt zit. Je levert dan een zak met mobieltjes in. Let op: Eeko werkt ook voor andere goede doelen. Het is dus heel belangrijk dat je op de zak met mobieltjes ‘Stichting Opkikker’ schrijft in duidelijke letters. Zo weten de mensen die bij Eeko werken waar de opbrengst van de mobieltjes naartoe mogen.

Je kunt natuurlijk ook proberen om bij jouw buren, vrienden en kennissen of op jouw werk nog extra telefoons te verzamelen.

Dat kan natuurlijk altijd, gezellig! Je kunt gewoon het gebouw inlopen. Daar zullen wij je vanzelfsprekend hartelijk ontvangen!

Het adres is Versterkerstraat 3C, 1322 AN Almere.

Wat vervelend dat de doos nog niet is binnen gekomen! Neem even contact op met 036-538 66 60 of stuur een mail naar info@opkikker.nl. Dan kunnen wij voor je kijken of hij al verzonden is, en eventueel een nieuwe naar je opsturen.

Zie je de mensen die óók graag een inzameldoos willen hebben regelmatig? Dan kun je misschien samen de inzameldozen bestellen. Dat scheelt verzendkosten. Neem hiervoor even contact met ons op: 036-538 66 60.

Zie je de mensen niet zo regelmatig? Of wonen ze verder weg? Wijs ze dan op onze website: www.mobieltjesactie.nl. Dan kunnen ze zelf een doos voor een organisatie of bedrijf aanvragen!