Ambassadeur Delphine interviewt Co (with the Flow)

Ambassadeurschap

Al zes jaar vliegt Co de hele wereld rond. Curry eten in Thailand, op safari in Zuid-Afrika en op avontuur in Bangkok: ze doet het allemaal! Maar is het wel zo leuk om stewardess te zijn? En wat moet je tijdens een vlucht eigenlijk allemaal doen? Ambassadeur Delphine (17), die zelf heel graag stewardess wilt worden, vroeg haar het hemd van het lijf!

Heb je altijd al stewardess willen worden?

“Als kind schreef ik in vriendenboekjes altijd dat ik ‘beroemd’ wilde worden. Al had ik geen idee wat dat precies inhield. Ik speelde veel toneel en vond het heel erg leuk om te dansen. Daarom ben ik naar de dansacademie gegaan. Ik vond het er geweldig, máár ik moest altijd maar mijn mond houden. Terwijl ik juist zoveel wilde vertellen. Toen heb ik de overstap naar de toneelschool gemaakt. Ik vond het heerlijk om te acteren en heb in verschillende series een kleine rol gehad. Op een gegeven moment was ik alleen helemaal klaar met audities doen. Het is heel vermoeiend. De ene keer moet je blond zijn, dan weer bruin. Dan was ik weer te groot, dan weer te klein. De ouders van een vriendinnetje van mij vlogen allebei en zij kwamen altijd thuis met de meest geweldige verhalen. Zij motiveerden mij om het gewoon te gaan doen. Vliegen is ook heel goed te combineren met andere dingen. Drie jaar lang heb ik fulltime gevlogen en niets gedaan met zingen, dansen of acteren.”

 

Welke opleiding heb jij gedaan?

“Ik heb dansacademie Lucia Martha gedaan en daarna Theaterschool de Trap. Er zijn dus meerdere wegen die naar Rome leiden. Om stewardess te worden, heb je in ieder geval een MBO4-niveau nodig. Toen ik ging solliciteren, ben ik eigenlijk meteen met mijn neus in de boter gevallen. KLM was op dat moment nieuwe mensen aan het aannemen. Zo mocht ik meteen verre intercontinentale reizen maken.“

 

Welke karaktereigenschappen bezit jij die ideaal zijn voor een stewardess?

“Ik denk dat ik goed ben in samenwerken. Op het moment dat je aan boord gaat voor een vlucht, ontmoet je pas de rest van de crew. Deze mensen ken je dan vaak nog helemaal niet (goed) en dan is het echt: ‘succes, ga deze vlucht maar samen doen!’. Dat is altijd wel een beetje spannend, maar dit maakt het ook juist heel leuk. Doordat je in een korte tijd zo intensief samenwerkt, ben je op het einde net een kleine familie. Daarnaast is het belangrijk dat je je kunt inleven in iemand anders. Als je ziet dat een passagier niet zo lekker in zijn vel zit, dan moet je daar wel iets mee kunnen. Met die persoon in gesprek gaan bijvoorbeeld en hem of haar op zijn gemak stellen.”

 

Wat maakt het zo leuk om stewardess te zijn?

“Heel veel dingen! Het is nog leuker dan ik vooraf had gedacht! Het is een heel afwisselend beroep. Je komt als stewardess natuurlijk op de meest geweldige plekken. Zelfs op plekken waar je vooraf nog nooit van gehoord hebt. Ook ontmoet je heel veel verschillende mensen. Passagiers natuurlijk, maar ook collega’s. Ik heb van passagiers zulke mooie verhalen gehoord. Zo was er laatst een jong stel aan boord die thuis alles hadden achtergelaten om te emigreren naar Costa Rica. Of ik ontmoet ouders die een adoptiekindje gaan ophalen en ook op de terugreis – met kindje – weer bij ons aan boord zitten. Ik vind het heel bijzonder om al die verhalen te horen.“

 

Is het soms ook niet zo leuk om stewardess te zijn?

“Toen ik net begon met vliegen, kwam er heel veel op me af. Ik vloog fulltime. Dat houdt in dat je heel veel lange vluchten maakt en daardoor dus ook steeds in verschillende tijdzones bent. Ik was toen zó moe en dat is wel pittig. Echt een moeheid die ik nog nooit had gevoeld. Daarnaast hebben we ook weleens vervelende passagiers aan boord. Dat mensen je niet aardig behandelen, dat vind ik dan niet zo leuk. Maar waarschijnlijk is die meneer of mevrouw dan gewoon heel erg moe of vind vliegen bijvoorbeeld heel erg spannend. Mijn doel is dan altijd om diegene wel vrolijk van boord te laten gaan. En het leukste is: dat lukt eigenlijk bijna altijd!”

 

Wat doe je tijdens de ‘saaie’ uren van een vlucht?

Tijdens een lange vlucht hebben we drie tot vier service-momenten. Dan delen we drankjes en maaltijden uit. Tussendoor kunnen we ook even slapen, dat heet ‘afgaan’ en dat doen we in twee shifts. Verder drinken we thee en kletsen we met elkaar. En we eten heel veel chocolaatjes! Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling, maar tijdens een lange vlucht ga je gewoon snacken. Bijna alle stewardessen komen in het eerste jaar ook wel een paar kilo aan, haha. We gaan vaak ook even langs bij de piloten. Die proberen ons dan te lokken met dropjes. Ik vind het in de cockpit altijd heel fijn. Omdat de rest van het vliegtuig in de nacht vrij donker is, schreeuwt je lichaam echt ‘ik wil slapen!’. In de cockpit is het al sneller licht en dan word je vanzelf weer een beetje wakker.

Naast stewardess ben je ook vlogger en heb je een eigen theatershow. Wat is jouw toekomstdroom?

YouTube is een beetje uit de hand gelopen. In de goede zin van het woord. Het heeft me weer gebracht naar waar ik ooit begon: in het theater! Tijdens het vloggen vertel ik over mijn leven als stewardess en krijgen de kijkers een uniek kijkje in de keuken. Mensen vinden dat leuk om te zien. Zo ontstond het idee van een eigen theatershow. Ik heb nu één keer gespeeld voor publiek en het was echt te gek. Helaas is de rest van de show – door corona – nu verplaatst naar volgend jaar. Maar ik weet nu al dat ik hierna nog een theatershow zou willen maken! Voor nu vind ik de combinatie heel erg fijn en hoop dat ik het nog een lange tijd zo kan doen.

Over Ambassadeur Delphine

Vijf jaar geleden werd Delphine gediagnosticeerd met de zeldzame longziekte Pulmonale Arteriële Hypertensie. Eind 2017 bleken haar longen zo ziek dat ze op de wachtlijst voor een dubbele longtransplantatie terecht kwam. Begin 2018 kwam die dubbele longtransplantatie, net op tijd. Helaas bleef Delphine 2 jaar lang sukkelen met haar gezondheid en bleek haar lichaam de longen af te stoten. In mei 2020 onderging ze een nieuwe dubbele longtransplantatie en lag ze een half jaar in het ziekenhuis. Delphine is nog steeds aan het revalideren, maar het gaat gelukkig al een stuk beter. De grote droom van Delphine is om stewardess te worden.

Menu