Dankzij mijn dochter ben ik in aanraking gekomen met Stichting Opkikker

Vrijwilligerswerk

Wij helpen met man en macht, met vrijwilligers en enthousiastelingen, met donateurs en sponsors, gezinnen met een ziek kind een positieve boost te geven. Vandaag, morgen en volgend jaar. Samen vormen we een langdurige keten van kracht. Ook Casper is hier onderdeel van en steekt keer op keer zijn handen uit de mouwen voor deze gezinnen. En hoe! Na jarenlang Chef-kok geweest te zijn van het Sterrenteam van Defensie, kookt hij nu alleen nog maar thuis én met de gezinnen tijdens de Opkikkerdagen. Hij vertelt zijn verhaal.

Een aantal jaar geleden bracht ik mijn dochter naar Center Parcs de Eemhof. Ze liep op dat moment stage bij Stichting Opkikker en zou die dag gaan helpen tijdens een Opkikkerdag. Toen ik het park op reed zag ik allemaal vlaggen, maar had eigenlijk geen idee wat ze ging doen. Toen ze ’s avonds weer thuis kwam, zei ze: “pap, ze zoeken een kok en ik heb gezegd dat jij dat wel wilt doen.” Ik besloot maar naar haar te luisteren en meldde mezelf aan als kok.

Ik besloot maar naar haar te luisteren en meldde mezelf aan als kok.

Tijdens een Opkikkerdag ga ik met gezinnen aan de slag in de Opkikkerkeuken. Vanaf het moment dat ze binnenkomen, behandel ik ze als kok en benoem ik de kinderen tot chef-kok. Net als in een echte keuken, waar altijd een bepaalde hiërarchie is. En hoe leuk is het om tegen je ouders te zeggen wat zij moeten doen? Vooraf verzin ik een gerecht dat we gaan maken, een uitgangspunt, en dat leg ik allemaal klaar. Om ervoor te zorgen dat de gezinnen het gerecht eventueel thuis ook nog een keer kunnen maken, haal ik alle ingrediënten uit de supermarkt. Vervolgens gaan we aan de slag en leer ik ze het hele plaatje, van het snijden tot aan het opmaken van het bord.

Zo heb ik bijvoorbeeld in de zomer een keer met een gezin op verschillende manieren aardbeien verwerkt. Een lolly van aardbei, gebakken aardbeien, een aardbeienbonbon, een soepje van aardbeien enzovoort. Dat was echt heel erg leuk! Kinderen, jong en oud, reageren ook altijd heel enthousiast en vinden het heel bijzonder om eens als professionele kok aan de slag te gaan.

Stichting Opkikker maakt iets in mij los wat nergens anders lukt.

Die eerste Opkikkerdag heeft zoveel indruk op mij gemaakt. Ik kom uit een hele harde wereld. Als je dan ineens aan het koken bent met kinderen die al zoveel hebben meegemaakt in hun korte leven, kinderen die altijd maar doorgaan, dan komt dat wel binnen. Je bent je enorm bewust van wat je zelf allemaal wel en niet kunt en leert echt te genieten van de mooie momenten. Zoals wanneer mijn dochter, tussen de drukte door, voor mij aan het koken is. Het is echt super dat je de gezinnen op deze manier gewoon een mooie dag kunt geven. Mezelf inzetten tijdens de Opkikkerdagen helpt mij echt om een stuk zachter te worden. En dan sluit je de dag af met het uitzwaaifeest. Stiekem heb ik hier wel natte ogen gehad. Stichting Opkikker maakt iets in mij los, wat nergens anders lukt. Soms denk ik zelfs: zou ik hier niet meer mijn werk van kunnen maken?!