De Opkikkerdag van Kenjiro

Opkikkerdagen

De Opkikkerdag van Kenjiro (8) maakte heel erg veel indruk op de kleine man. Hij vindt dan ook dat alle vrijwilligers van Stichting Opkikker een Opkikkerdag moeten krijgen, “want”, zegt hij, “ze doen zoveel goede dingen voor zieke kindjes!” Wij spraken Kenjiro en zijn moeder Sophie over hun drukke en hectische gezinsleven, dat al heel lang op zijn kop staat door de ziekte van Kenjiro. 

Ziekenhuis als tweede thuis
“Kenjiro is ons vierde kindje. Al snel na zijn geboorte merkte ik dat er iets niet goed was”, begint Sophie. “Hij was heel erg benauwd, at slecht en was echt ontzettend vaak ziek. Zó ziek, dat hij dan ook vaak met hoge koorts opgenomen moest worden in het ziekenhuis. Vele ziekenhuisbezoeken, onderzoeken en operaties later bleek Kenjiro een chronische longziekte te hebben. Dit zorgt er onder andere voor dat Kenjiro snel een longonsteking heeft, vaak benauwd is en heel veel erg hoest. Het UMC in Amsterdam is inmiddels zijn tweede thuis geworden en zo ziet hij dat zelf ook. Helaas blijft dit voorlopig nog zo, want we hebben nog een lange weg te gaan”. Kenjiro: “Ik voel me wel anders dan mijn broer, zusjes en klasgenootjes. Ik ben ziek en zij niet. Ik heb altijd pijn in mijn longen en daar moeten we altijd rekening mee houden. Maar mijn broer en zusjes zijn heel erg lief; we doen veel leuke dingen met het hele gezin. Het leukste vind ik op vakantie gaan, in een restaurant eten en zwemmen.”

 

Een hecht team
Sophie gaat verder: “Dat Kenjiro zo ziek is, heeft veel invloed op zijn leven en dat van het hele gezin. Er zijn momenten geweest dat ik het woord ‘positiviteit’ gewoon ook even niet meer kon horen. Helemaal nu zijn zusje Quiana problemen met haar hart blijkt te hebben en we nu dus met twee kinderen in het UMC in Amsterdam een heftig traject doorlopen. Toch is het leven te kort om alleen bij het negatieve stil te staan. Sommige dingen veranderen niet, hoe graag we dat ook zouden willen. We moeten verder voor alle mooie dingen in het leven. Hoe wij dit doen als gezin? In ons gezin staat rust, reinheid en regelmaat centraal. Maar misschien nog wel het belangrijkst: we zijn een team met zijn zessen en doen echt alles samen”.

Een héle leuke dag
Kenjiro: “De Opkikkerdag was echt héél erg leuk. Het leukst vond ik het vliegen, want ik wil later piloot worden”. Sophie vervolgt: “We hebben echt een heel bijzondere dag gehad. We hebben van alles geleerd over roofvogels, mochten met het hele gezin op de foto, maakten een rondvlucht en hebben onder politiebegeleiding een rondje in een sportauto gereden. Het is bijna niet uit te leggen hoe fijn de Opkikkerdag was. Ons leven is zo ontzettend druk en wordt beheerst door de ziekte van Kenjiro. We moeten continue alle ballen hoog houden, waarvan er eigenlijk geen één mag vallen. Voor de buitenwereld is het niet te begrijpen hoe dat is. Tijdens een Opkikkerdag zijn er zoveel lichtpuntjes, dat is dan zo ontzettend fijn”.

Erehaag voor vrijwilligers
Sophie: “Aan het begin van de Opkikkerdag werd er een erehaag gevormd door alle vrijwilligers. Een speciaal en bijzonder moment voor de Opkikkergezinnen. Toen Kenjiro de erehaag zag en het applaus hoorde, zei hij tegen mij: ‘Eigenlijk verdienen al deze mensen een erehaag, niet wij. Zij regelen dit allemaal voor de zieke kindjes. Dat is erg lief van ze’. Kenjrio is echt ontzettend wijs daarin en hij vindt dat Stichting Opkikker heel mooi werk doet. Hij heeft het daar nog steeds over, want eigenlijk vindt hij nog steeds dat alle vrijwilligers van Stichting Opkikker zelf een Opkikkerdag verdienen”.

 

In ons hart
Stichting Opkikker zit in ons hart, vertelt Sophie. In het voorjaar hebben we een plakkikker gekregen, die hangt nog steeds aan de deur. Daarnaast heeft Kenjiro een speciale ziekenhuis-rugzak waar ook een knuffel van de Opkikker aan hangt. Hier haalt hij kracht uit. Samen met zijn Franniez: een symbolische spiraal, die hij heeft gekregen in het ziekenhuis, die na iedere behandeling/onderzoek wordt uitgebreid. Kenjiro is hier in maart 2018 mee begonnen en hij heeft nu al bijna zijn vijfde spiraal vol. Dat betekent dat hij al heel veel in het ziekenhuis is geweest en veel heeft moeten doorstaan. Kenjiro is een bikkel, ik ben heel trots op hem”.

De Opkikkerdag van Kenjiro en zijn gezin werd gesponsord door TalentCare. Zij hebben in samenwerking met Ministry of Frames de Opkikkerdag vastgelegd. Bekijk hier de beelden.

 

Menu