Koperen jubileum voor Jur en André

Vrijwilligerswerk opkikker-Actueel

“Hoe lang ben jij eigenlijk al vrijwilliger bij Stichting Opkikker?”, vraagt André aan Jur. “Geen idee eigenlijk, jij?” antwoordt Jur. Ze zitten na een Opkikkerdag bij elkaar aan tafel tijdens een barbecue voor de vrijwilligers. André weet eigenlijk ook niet zo goed hoe lang hij al vrijwilliger is bij Stichting Opkikker. Geheel toevallig haalt Ruud Sliphorst beide heren tijdens zijn praatje even naar voren. Beide mannen zijn namelijk 12,5 jaar vrijwilliger voor de stichting. Dat is toch wel even een applausje waard.

Direct verkikkerd

“Ik ben bij Stichting Opkikker terecht gekomen via een Sinterklaasactie in Uithoorn. We zamelden daarmee geld in en doneerden dit aan Stichting Opkikker. Samen met alle vrijwilligers van die actie zijn we toen bij een Opkikkerdag geweest om een dagje mee te lopen,” vertelt Jur. “Ik was meteen helemaal verkocht. Ik vond de stichting zó leuk. Toen ik die avond thuiskwam was ik heel erg onder de indruk van de dag. Mensen die niet mee waren geweest, bleven ook vragen hoe de dag was. Ik vond dat zó lastig om uit te leggen. Dus nam ik mijn dochter mee toen ik voor de derde of vierde keer als gezinsbegeleider aan de slag ging. Zij was ook direct verkikkerd.”

“Wat ik zo mooi vind aan Opkikker, is de persoonlijke band die je toch echt wel opbouwt met de gezinnen die je begeleidt. Eén van de gezinnen die ik ooit begeleidde tijdens hun Opkikkerdag, heb ik ook twee keer gezien tijdens een Ambassadeursdag. Beide keren hadden ze ook een presentje voor me meegenomen. Dat vond ik zó leuk. Tegenwoordig ben ik voornamelijk aan de slag als coördinator tijdens de dag. Toch vind ik het juist ook fijn om af en toe ook een gezin te begeleiden. Dan blijf je ook voelen waar je het voor doet.”

 

“In juni ben ik 75 geworden. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik vanaf nu elk jaar één van de vrijwilligerstaken die ik nog doe, laat vallen. Ik wil niet in één klap alles loslaten en op deze manier ben ik vanaf mijn 83e van alle taken af. Stichting Opkikker is het allerlaatste dat ik wil loslaten: pas over 8 jaar. Dus jullie zitten nog wel even aan me vast!”

Bijzondere Piratendag

André is via zijn baan bij Stichting Opkikker terecht gekomen. Zijn baas sponsorde individuele Opkikkerdagen, en in 2009 mocht André de leiding nemen over één van die Opkikkerdagen. “Het begon met een intakegesprek met een vrijwilliger van Stichting Opkikker en het gezin. Daarna heb ik samen met een team van 5 collega’s de hele dag voorbereid en uitgewerkt. We hebben zó veel gesponsord en gedaan gekregen die dag. Van een chocoladeworkshop bij een beroemde chocolatier tot de hele dag worden rondgereden in een limousine… Niks was te gek!”

 

“Het maakte zo veel indruk op me. Tijdens de Opkikkerdag én de voorbereidingen ben je veel bezig met het gezin. Dat vond ik echt een beetje té intensief. Vooral omdat het ging om een kind met een hersentumor. Maar in 2010 besloot ik tóch om als gezinsvrijwilliger aan de slag te gaan voor Stichting Opkikker.”

“Als mensen aan me vragen waarom ik zo enthousiast ben over Stichting Opkikker, vertel ik altijd hetzelfde verhaal. Tijdens een Piratendag mocht ik een gezin met een dochter van bijna 4 jaar begeleiden. Het dochtertje was op het begin wat terughoudend, maar toen ze zich eenmaal thuis voelde, wilde ze alles op het terrein verkennen. Vooral de papagaaien vond ze gewéldig. Rond een uur of twee was de batterij op en gingen ze naar huis. We namen afscheid en haar ouders vertelden: ‘onze dochter heeft voor het eerst in drie maanden weer gelachen’. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik aan dat moment denk. Dít is waarom ik al 12.5 jaar vrijwilliger ben van Stichting Opkikker.”