Samen Sterk in Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Actueel-Blog-Opkikkerdagen

Op 9 april was het weer tijd voor een bijzondere Opkikkerdag, namelijk de Opkikkerdag Samen Sterk. Deze keer in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen! Stichting Opkikker en het Zuiderzeemuseum hebben de handen ineen geslagen om een te gekke dag te organiseren. De gasten bestonden deze dag uit 50 ambassadeursgezinnen die allemaal een gastgezin hadden uitgenodigd die wel een dagje weg konden gebruiken vanwege een ziek gezinslid. Op deze manier komt ons motto ‘samen staan we sterk’ helemaal tot uiting. Al deze gezinnen konden even terug in de tijd naar de vorige eeuw om te ervaren hoe het dagelijkse leven toen was.

 

Ontvangst in stijl

 

De dag begon met een korte rit met de veerpont over het IJsselmeer. Alle bezoekers werden ontvangen door niemand minder dan dé Opkikker. Hij had zich al helemaal gekleed voor de dag, want zijn outfit was de traditionele Enkhuizer klederdracht. Meteen daarna werden ze ontvangen bij de Kalkovens onder het genot van een lekker drankje. En toen was het tijd om het museum dan echt te gaan verkennen!

Een Oud-Hollands feestje

 

Er was genoeg te doen in het museumdorp. Iedereen kon op zijn eigen gemak rondlopen en zichzelf even helemaal onderdompelen in hoe het leven er vroeger aan toe ging aan de Zuiderzee. Sterker nog: je kon het helemaal zelf ervaren! Je kon niet alleen overal een kijkje nemen (buiten én binnen in de huisjes), maar voor jong en oud waren er ook nog eens allerlei activiteiten te doen. Zo konden ze een echte klompenboot maken en waren er allerlei Oud-Hollandse spellen: van kegelen tot stokpaardje rijden en van hoepelen tot touwwerpen. Ook het eten en drinken was helemaal aanpepast op de locatie. Zo konden de gezinnen onder andere genieten van een heerlijke, traditioneel gerookte zalm.

Een gezellige afsluiting

 

De dag werd afgesloten met een feestje van onze eigen Edwin! Natuurlijk kon de polonaise hier niet ontbreken. Dit was meteen een goed moment om met zijn allen op de foto te gaan! Aan het einde van de dag zagen we alleen maar blije gezichten weer terug de veerpont opgaan. Niemand raakte uitgepraat over de activiteiten van de Samen Sterk Dag.

Bedankt

 

Wij willen het Zuiderzeemuseum en alle vrijwilligers hartelijk bedanken voor het mogelijk maken van deze Opkikkerdag Samen Sterk editie. Op naar de volgende!

Foto’s: Madelon Dielen en Jochem Feldberg