Oud-ambassadeur Jim Bakkum

Vrijwilligerswerk-Ambassadeurschap

Van 2003 tot en met 2012 was Jim Bakkum niet weg te denken bij Stichting Opkikker. De opening van het nieuwe kantoor, een cheque ophalen bij een bakkerij of helpen tijdens een Opkikkerdag: als ambassadeur draaide Jim zijn hand nergens voor om. Acht jaar later heeft hij zelf drie kinderen en kijkt hij met een warm hart terug op zijn tijd bij de stichting.

Hoe kijk jij terug naar jouw tijd als ambassadeur van Stichting Opkikker?
“Ik heb echt hele fijne herinneringen aan die tijd. Vanaf het moment dat ik in aanraking kwam met Stichting Opkikker draag ik deze stichting een warm hart toe. Wat ik vooral heel erg mooi vind, is dat de stichting zich niet alleen inzet voor zieke kinderen, maar ook voor de overige gezinsleden. Dat benadrukte ik ook altijd in de interviews die ik toen gaf. Het is zo belangrijk dat Stichting Opkikker hen ook steunt.”


Kijk je anders tegen Stichting Opkikker aan nu je zelf drie kinderen hebt?

“Absoluut! Toen ik begon als ambassadeur was ik pas 15 jaar en had ik net de talentenjacht Idols gewonnen. Ik heb veel met kinderen en heb me altijd betrokken gevoeld bij de stichting. Maar nu ik zelf kinderen heb, weet ik wat gezinnen doormaken. Zo heeft ons derde kindje Molly twaalf dagen in het ziekenhuis gelegen. De spanning die wij toen voelden, hoop ik nooit meer mee te maken. Wat was dat heftig! Ik kan me nu dus meer dan vroeger voorstellen wat die gezinnen door moeten maken.”


Sinds jouw ambassadeurschap heb jij heel veel ontwikkelingen doorgemaakt, zowel privé als in jouw carrière. Hoe gaat het nu met je?

“Het gaat heel erg goed met mij. Ik voel me vereerd dat ik het leven mag leiden waar ik altijd van heb gedroomd. Mijn leven is echter wel hectischer dan ooit, met zowel een gezin als een druk werkleven. Soms zou ik dus stiekem wel iets meer adem willen hebben. Niet letterlijk, maar in mijn agenda.”


Hoe combineer jij jouw drukke werkleven met jouw gezin?

“Heel simpel: mijn gezin is altijd prioriteit nummer één. Natuurlijk moet er gewerkt worden. Sterker nog, in dit vak kun je iedere dag wel iets doen. Daarom werk ik met prioriteiten en zeg ik vaker ‘nee’. Zo zal je mij niet snel treffen op feestjes of premières en heeft het meedoen aan een quiz op tv voor mij geen hoge prioriteit. Ik probeer tijdens drukke periodes iedere week minimaal één volledige dag met mijn gezin door te brengen.”


Wat doe je dan het liefst als je een dagje met het gezin bent?

“Ik ben iemand die het liefst op pad gaat. Ook al is dat soms wel een behoorlijke onderneming met twee kinderen en een baby. Bijvoorbeeld een stuk wandelen en ergens een lekkere kop warme chocolademelk drinken. Bij wijze van spreken dan, want zelf houd ik eigenlijk niet van chocolademelk. Het liefst ruim ik alles goed op voor we op pad gaan, zodat we in een lekker opgeruimd huis thuiskomen.”


Wat staat er de komende tijd voor jou op de planning?

“Op dit moment ben ik veel te vinden op de filmset voor de opnames van het tweede deel van ‘Zwaar Verliefd’ en zijn we druk bezig met mijn theatertour ‘Klein’. Voor volgend jaar staat er overigens weer een nieuwe tour op de planning. Daarnaast heb ik nog heel wat andere leuke plannen, maar daar kan ik helaas nog niets over zeggen.”


En je fotografeert ook nog. Welke foto heb je onlangs geschoten?

“Ja, fotograferen is echt een grote passie van me. Ik kan niet geboekt worden voor fotoshoots, maar  fotografeer echt alleen wat ik leuk vind. Onlangs heb ik bijvoorbeeld de foto voor de albumcover van Maan geschoten, die nu in de winkel ligt. Ik ben echt trots als ik die foto dan op haar gouden plaat zie staan of bijvoorbeeld op Spotify!”


Blijft dat trotse gevoel nu je al zoveel hebt bereikt in je carrière?

“Het stomme is: in mijn omgeving wordt dit steeds minder, mensen raken eraan gewend, maar bij mij wordt dat trotse gevoel alleen maar meer! Ik denk dat dit komt omdat ik ouder word en besef dat ik heel erg dankbaar moet zijn voor veel dingen.”