“Er is nog geen Nederlander geweest die zoveel filmprijzen heeft gewonnen in het buitenland als Romy.”

Ze heeft een eigen pop, is hét gezicht van de Diversity Fashion Week en onlangs speelde ze haar eerste hoofdrol in de Nederlandse serie ‘Het herriehofje’. Romy weet wat ze wil: beroemd worden! En terwijl de grootste bedrijven nu voor haar in de rij staan, was dat vroeger wel anders. Toen wilde niemand werken met een meisje met het Syndroom van Down. Wij spraken Romy en haar moeder over Romy’s passie voor de showbizz.

De passie van Romy, Stichting Opkikker
De passie van Romy, Stichting Opkikker

Tien artsen in de kamer

“Tijdens mijn hele zwangerschap had ik al het idee dat er iets niet helemaal klopte. De bevalling van Romy was daarnaast ontzettend snel en zwaar. Het ging niet goed met haar hartje en daardoor moest ze direct gehaald worden. Meteen na de geboorte werd ze bij me weggehaald. Na een tijdje kwamen er wel 10 artsen tegelijkertijd de kamer binnen. Ze hadden het vermoeden dat Romy het Syndroom van Down zou hebben en er volgden diverse onderzoeken. Ik heb het er 2 dagen moeilijk mee gehad. Dat kwam vooral doordat ik op dat moment in een blijf-van-mijn-lijfhuis zat en ook al alleen de zorg voor mijn zoon Mauro droeg. Toen Romy op dag 2 haar ogen opende en me aankeek, heb ik mijn verdriet doorgeslikt en er meteen het beste van proberen te maken. Gelukkig is Romy vanaf het begin een vrolijk, spontaan en lief meisje geweest. Romy, Mauro en ik vormen een hecht team. Dat zeg ik ook vaak. We zijn maar met zijn drieën, we moeten het echt samen doen en we moeten ons ook zo gedragen.”

 

Met de paplepel ingegoten
“Romy was pas 1,5 jaar oud toen zij voor het eerst gefotografeerd werd. Dit was voor Nutricia. Een vriend van mij werkte daar en zij wilden foto’s hebben voor in hun personeelsblad. Eigenlijk vond Romy het toen al geweldig om voor de camera te staan. Dat merkte je aan alles. Niet veel later besloot ik om haar op te geven bij een modellenbureau, maar zij wilden haar niet hebben. Ik kreeg steeds weer te horen dat er geen vraag was naar kinderen met het Syndroom van Down. Dat maakte mij zó boos. Toen deed Wehkamp een speciale oproep en werd Romy gekozen uit bijna 6000 aanmeldingen. Het modellenbureau kwam direct aanzetten met een contract, maar toen hoefde dat voor ons niet meer. En het was eerlijk gezegd ook niet meer nodig. Van Hema tot Bol.com en van Koopmans tot Rijksoverheid: noem het maar op en Romy heeft er model voor gestaan.”

De passie van Romy, Stichting Opkikker
De passie van Romy, Stichting Opkikker
De passie van Romy, Stichting Opkikker

Positieve beeldvorming

“In Nederland was Romy één van de eerste modellen met het Syndroom van Down. Op het begin werd ze gemeden en zagen bedrijven alleen maar beren op de weg. Nu is diversiteit ‘hot’ en wil iedereen haar hebben. Ik durf wel te zeggen dat Romy hier ook haar steentje aan heeft bijgedragen. Ik vind het fijn dat het beeld rondom het Syndroom van Down door haar met positieve energie wordt geladen. Ze laat goed zien dat je je door Down niet hoeft te laten beperken. Ze doet wat ze leuk vindt en waar ze goed in is. Iedereen is altijd gek op haar en loopt met haar weg. Ook is ze goed in wat ze doet. Als Romy een shoot of opname heeft, is ze altijd heel erg gefocust. Dat komt wel echt door het Syndroom van Down. Dat is bijzonder om te zien. Ze geniet op zo’n moment ontzettend. Als Romy het modellenwerk niet leuk zou vinden, dan doet ze het trouwens ook niet. Dat is ook Down. Wil ze iets niet, dan doet ze het ook écht niet.”

 

Vijf internationale filmprijzen

“Romy geniet van alles wat met het modellenwerk te maken heeft, maar vooral make-up vindt zij het einde. Daar is ze thuis ook altijd mee bezig. Ze heeft een eigen make-uptafel en maakt ook vlogs samen met mijn (en inmiddels ook haar) beste vriendin. Vorig jaar kwam Romy haar grote droom uit toen ze een hoofdrol kreeg in ‘Het herriehofje’, een kleuterdramaserie gemaakt door KRO-NCRV. Er waren zestien draaidagen en ze werd dan iedere ochtend opgehaald en naar de set gereden. Ze mocht ook naar het Cinekid-festival en daar met alle spelers uit de serie over de rode loper. Je zag haar stralen. We zien echt dat Romy in deze wereld gewaardeerd wordt om wie ze is. Dat is nog lang niet altijd het geval. Voor haar rol in de film ‘In Her Shoes’ heeft zij 5 internationale filmprijzen gewonnen voor beste actrice. Dat was bijzonder, want zij was de enige met een beperking. Er is nog nooit een Nederlander geweest die zoveel filmprijzen heeft gewonnen in het buitenland als zij.”

 

De passie van Romy, Stichting Opkikker

Echt een dagje uit

“In 2021 kwamen wij in aanraking met Stichting Opkikker. Door een ander gezin werden wij uitgenodigd voor een Samen Sterk weekend in Duinrell. We zaten middenin een lockdown en daardoor was veel dicht, dat was jammer. Maar het was ontzettend fijn om er even op uit te zijn. Wij hebben het niet heel erg breed, daardoor hebben wij niet de middelen om regelmatig een dagje weg te gaan. Wij genieten dan ook heel erg van bijvoorbeeld de Ambassadeursdagen. Vooral Walibi vonden de kinderen helemaal fantastisch. Oma trouwens ook, die ging met Mauro alle achtbanen af. Romy is ook meteen voor Stichting Opkikker aan de slag gegaan door mobieltjes in te zamelen. Ze is gek op haar medaille en de Opkikker, die ze altijd graag een handje geeft zodra ze hem ziet.”

Help ons om deze Opkikkerdagen voor nog meer gezinnen mogelijk te maken.